Varastossa

Puukon historia 2

Anssi Ruusuvuori

79,00 
Kirjailija

Anssi Ruusuvuori

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

tammikuu 2021

Sivumäärä

767

Paino 3580 g
Mitat 287 × 252 × 48 mm

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Puukon Historia 2 on täydennysosa Tieto-Finlandia-ehdokkaalle Puukon Historia.

Kirjaan sisältyy mm. analyysi leukujen ja lapinpuukkojen teknisistä ominaisuuksista, alueellisista eroista ja koristeaiheista, lukuisista eri lähteistä koottu runsas ja laadukas kuvamateriaali, merkittävä kokoelma koko Lapin alueen saamelaispuukkojen tekijämerkkejä sekä katsaus saamelaisten kulttuuri- ja taidehistoriaan. Kirjan toinen uutuusaihe on helavyöt, joita on niin ikään analysoitu ja esitelty lukuisin kuvin nyt ensimmäistä kertaa. Näiden lisäksi teos sisältää runsaasti lisätietoja suomalaisista ja pohjoismaisista puukkomalleista ja puukonvalmistajista. Pääosa puukoista ja leukuista on kuvattu ja esitelty mitta- ja materiaalitietoineen kirjan mittavassa kuvaosiossa edellisen kirjan perusformaattia noudattaen. Nyt mukaan on lisätty myös esineiden painot sekä leukujen tasapainopisteet. Kirjan tarkoitus on edellisen osan tavoin palvella myös lukuisia puukontekijöitämme. Kuvien ja materiaali- ja mitoitustietojen avulla tekijä voi mm. tarkistaa erilaisten mallien teknisiä ja esteettisiä ominaisuuksia ja halutessaan valmistaa tietystä mallista myös tarkan kopion. Teos sisältää yli 2000 ennen julkaisematonta värikuvaa.

Anssi Ruusuvuori (s. 1963) on Piikkiössä asuva arkkitehti, tietokirjailija ja puukkoseppämestari. Hän on kirjoitustyönsä ohella toiminut mm. Fiskarsin puukonrakennuksen SM-kilpailujen tuomaristossa 2008-2012, Suomen ensimmäisten puukkoseppämestarikoulutusten luennoitsijana ja arvioijana 2009/2018, sekä kansainvälisen Helsinki Knife Shown näyttelyvastaavana 2015 – 2019.

Suomen veitsentekijöiden killan varapuheenjohtajana toimiva Ruusuvuori on valmistanut puukkoja vuodesta 1993 alkaen, ja voittanut töillään useita kulta-, hopea- ja pronssimitaleja Fiskarsin SM-kilpailuissa. Hän on vuosien saatossa kerännyt myös merkittävän historiallisten puukkojen kokoelman, jonka eri osioita on asetettu näytteille monissa tapahtumissa.

Vuonna 2011 Ruusuvuori sai puukkokulttuurin edistämisestä kotikuntansa Kaarinan kulttuuripalkinnon, ja vuonna 2015 Suomen Puukkoseura ry valitsi hänet vuoden puukkosepäksi.