Varastossa

Suomen historia - Presidentit ja pääministerit

Seppo Porvali

38,00 
ISBN

9789523218642

Kirjailija

Seppo Porvali

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

elokuu 2019

Sivumäärä

400

Paino 1610 g
Mitat 247 × 180 × 43 mm

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Suomella on ollut 12 presidenttiä ja lukuisia pääministereitä, jotka kaikki ovat ajaneet maamme etua, kukin omalla tavallaan. Tämä kirja kertoo itsenäisyytemme päämiehistä Ståhlbergistä Niinistöön.

Moni presidenteistämme oli pankkimies: Juho Kusti Paasikivi oli pääjohtajana KOP:ssa, samaa tointa Suomen Pankissa harjoittivat Risto Ryti ja Mauno Koivisto. Koivisto on myös ainut presidenteistämme, joka on puolustanut maatamme sotilaana ase kädessä. Kuusi presidenteistä on toiminut eduskunnan puhe-miehenä: K. J. Ståhlberg, Lauri Kristian Relander, Pehr Evind Svinhufvud, Kyösti Kallio, Urho Kekkonen ja Sauli Niinistö. Risto Ryti uhrautui maansa edestä. Hän teki sen kahdesti: ensin solmimalla kesällä 1944 niin sanotun Ribbentrop-sopimuksen ja myöhemmin joutu-malla vankilaan ”sotasyyllisenä”. Kiven sisällä hän menetti terveytensä ja kuoli ennenaikaisesti.

Talonpoika Kyösti Kallio oli presidenttinä talvisodan ras-kaat kuukaudet. Hän joutui allekirjoittamaan raskaat rauhanehdot, jolloin hän sanoi legendaksi muodostuneen lauseen: “Kuivukoon käteni, joka on pakotettu tällaisen paperin allekirjoittamaan.” Puolen vuoden kuluttua käsi halvaantui. Pehr Evind Svinhufvud, Ukko-Pekka, lähetettiin Venäjän sortovuosien aikana kolmeksi vuodeksi Siperiaan. Hän palasi kotimaahan, ja tuli aikanaan valituksi tasavallan presidentiksi, vaikka ikää oli jo 70 vuotta. Marsalkka Mannerheimia ei tarvinne lähemmin esitellä.

Tässä teoksessa tullee kuitenkin ilmi, minkälainen veijari hän oli nuoruudessaan.