Tulossa

Operaatio Turkoosin taistelija

Kari Kallonen

38,00 
ISBN

9789523736962

Kirjailija

Kari Kallonen

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

lokakuu 2023

Sivumäärä

400

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Rauno Juholan rankka matka Ranskan muukalaislegioonasta menestyväksi yritysjohtajaksi.

Rauno Juhola on palvellut Ranskan muukalaislegioonassa kahdeksan vuotta, ensimmäisen viiden vuoden sopimuskauden jälkeen myös kolme lisävuotta. Komennukset ovat kantaneet hänet eri puolille maailmaa. Kainuulaisen maalaispojan matka korpien keskeltä osaksi tarunhohtoista sotilasorganisaatiota on vaiherikas. Turvallinen lapsuus vaihtui rämäpäiseen nuoruuteen, menestyksekäs alku myyntimiehen uralla puolestaan päättyi, kun petollinen autokauppias murskasi unelmat ja aiheutti valtaisalta tuntuneen velkataakan.
Nuorukaisen ratkaisu oli hyväksyä tapahtunut, lähteä maailmalle ja maksaa kaikki takaisin.

Ranskan muukalaislegioonan 13. puoliprikaatin 3. taistelukomppanian ensimmäisessä joukkueessa Djiboutissa, Afrikassa, palvellut nuori legioonalainen määrättiin vuonna 1994 loppuelämään ikuisesti vaikuttavalle komennukselle. Juhola ja 13 D.B.L.E:n osasto lähetettiin vain vuorokauden varoitusajalla Ruandaan, jossa oli käynnissä verinen kansanmurha. Sadassa päivässä surmattiin yli 800 000 ihmistä. Ranskalaisten käynnistämän Operaatio Turkoosin tarkoitus oli tiedustelu, eri osapuolten riisuminen tarvittaessa aseista sekä
turvavyöhykkeen luominen pakolaisille.

Palveltuaan kaksi vuotta 13. puoliprikaatissa Juhola palasi Eurooppaan ja siirtyi kuudeksi vuodeksi muukalaislegioonan kovimpaan ja vaativimpaan rykmenttiin, laskuvarjojoukkoihin – 2e Régiment étranger de parachutistes. Sotilasuransa jälkeen hän työskenteli turvallisuusalalla ja palveli myös kuuluisuuksia, asuen eri puolilla maailmaa, minne työn liikkuvuus tai rakkaussuhteet aina veivät.

Tänä päivänä Rauno Juhola on menestyvä yritysjohtaja, joka on soveltanut sotilasurallaan oppimiaan turvallisuuden ja tehokkuuden lainalaisuuksia rakennusalalla. Yrityskaupat ovat nostaneet hänet taloudellisesti riippumattomaan asemaan, mutta työläisperheen poika herää edelleen aikaisin aamulla, sillä uusi päivä tuo uuden mahdollisuuden. Ennen kaikkea Rauno Juhola haluaa valaa nuoriin ja vaikeuksissa oleviin ihmisiin uskoa vakuuttamalla, kuinka kaatumisen jälkeen on aina noustava ylös.

Lähes kolmekymmentä vuotta Rauno Juhola on syvimmissä unissaan kuitenkin pohtinut, kuinka joukkomurhan kokeneelle kansakunnalle lopulta kävi. Oliko nuoren suomalaislegioonalaisen tehtävä Ruandan kansanmurhan pysäyttämiseksi turhaa – vai oliko työllä todellista merkitystä?

Kokenut sotahistorioitsija ja tietokirjailija Kari Kallonen oli mukana suomalaisamerikkalaisessa etsintäryhmässä, joka aikoinaan paikansi ja tutki Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin helikopterin onnettomuuspaikan Vietnamin viidakossa. Nyt hän matkasi Rauno Juholan kanssa Kainuun vaaroilta Ruandan tuhansille kukkuloille.