Varastossa

Moottorivenemaailman legenda - Nisse Häggblom

Jorma Rautapää, Yrjö Klippi, Juha Aromaa

38,00 
ISBN

9789523736603

Kirjailija

Jorma Rautapää, Yrjö Klippi, Juha Aromaa

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

elokuu 2023

Sivumäärä

250

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

”Äiti näki lehdessä ilmoituksen, että Telva Oy hakee harjoittelijaa Blekholmenin telakalle”, kertoo Nils (Nisse) Häggblom.

Nuori Nils pääsi Helsingin Etelä-Satamassa sijaitsevalle Blekholmenilla, Valkosaaressa, sijainneelle Telvan telakalle harjoittelijaksi, ja siitä avautui silloin 16-vuotiaalle Häggblomille aitiopaikka suomalaisten veneiden-, moottoreiden-, venekilpailujen- ja veneilyn maailmaan. Kirja kertoo Nils Häggblomin tien, väylän, isojen suomalaisten venealan yritysten kautta venealan merkittäväksi vaikuttajaksi, jonka työn jäljet näkyvät edelleen suomalaisen venealan vahvuuksissa.

Kirja kuvaa venealaa laajemminkin – pääsemme tutustumaan veneilyn laajenemiseen, veneiden merkitykseen suomalaisessa elämänmuodossa.

Telvan harjoittelijasta ura jatkui korjaamo- ja huoltotoimintojen kautta myyntityöhön. Häggblomin joviaali ja ihmisläheinen persoonallisuus käänsi hänen työuransa myyntitehtäviin. Häggblomin ensimmäisiä isoja kauppoja oli kuuden Chris-Craft -merkkisen pikaveneen tilaaminen varakkaille suomalaisille. Nils Häggblomilla on ollut merkittävä rooli useiden suomalaisten venemallien kehittämisessä, yhtenä esimerkkinä maailmanmenestykseen yltänyt Buster-vene.

Häggblom kiinnostui moottorivenekilpailuista jo nuorena. Hän osallistui kilpailuihin Suomessa ja Euroopassa ja seurasi moottoreiden valmistajien kehitystyötä. ”Yksi erikoisimmista kilpailuista olivat Pariisin Seinellä ajetut kuuden tunnin ajot, joita pääsin seuraamaan aitiopaikalta. Siellä olivat kaikki tärkeinpien moottoreiden valmistajat ja kilpa-ajajat”, kertoo Häggblom.

Häggblom oli myös ensimmäisiä suomalaisia purjelautailijoita. Purjelautailu vei hänet maailmanmestaruuskilpailuihin ympäri maailmaa. Perämoottorimuseo on hänen kolmas elämäntyönsä. Hänellä on museossa satoja perämoottoria ja lukemattomia ainutlaatuisia dokumentteja, esitteitä ja piirustuksia Suomen veneiden, moottoreiden ja veneilyn maailmasta.

Juha Aromaa on toisen polven purjehtija. Palkintokaapissa on mm. pari Suomen mestaruutta. Aromaa toimitti yhdessä Klipin kanssa Puuvene-lehteä, johon tehtiin useita artikkeleita Häggblomista venemessuilta, mutta myös Häggblomin perämoottorimuseoista.

Yrjö Klippi on aloittanut veneilyn purjehtijana, mutta veneilee nyt myös Saaristomerellä klassikkovenerekisteriin hyväksytyllä mahonkisella Telva 500 JK -moottoriveneellä. Klippi on ollut mukana useissa veneilyyn liittyvissä kirjaprojekteissa.

Jorma Rautapää aloitti omalla kölillä liikkumisen sekä purjein että moottorilla 1960-luvun lopulla. Hän on innostunut klassikkoveneistä, kuvannut niitä, pitänyt valokuvanäyttelyitä ja kirjoittanut klassikoista lehtiin ja kirjoihin.