Varasto loppu

Raatteen tie - Talvisodan sankaritarina

Mika Kulju

17,90 
ISBN

9789523739048

Kirjailija

Mika Kulju

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Äänikirja

Julkaisukuukausi

heinäkuu 2023

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Kuuntele äänikirja: www.bookbeat.fi

Raatteen tien taistelu tammikuun alussa 1940 on Suomen historian legendaarisimpia hetkiä.

Joulukuussa 1939 kansainväliset journalistit kirjoittivat suomalaisia sankaritarinoita muun muassa Summasta ja Kollaalta. Kaikkein rajuin merkitys oli kuitenkin tiedoilla, jotka Päämaja välitti vuodenvaihteen molemmin puolin Suomussalmelta.

Uutisten mukaan suomalaiset olivat saavuttaneet kaksi suurta torjuntavoittoa, joista ensimmäisessä venäläiset lyötiin Kuusamoon johtavalla tiellä ja saatiin pakenemaan kirkonkylältä ja Hulkonniemestä. Jälkimmäinen suurvoitto oli Raatteen tien taistelu, jonka tarina kiehtoo ihmisiä laajassa mittakaavassa vielä meidän päivinämme.

Raatteen tiellä suomalaiset murskasivat motteihin pilkotun puna-armeijan valiodivisioonan, mikä herätti aluksi myös epäilyksiä ympäri maailmaa. Paikalle kuljetettiin kansainvälisiä lehtimiehiä, jotka pääsivät todistamaan heti tuoreeltaan 44. Divisioonan lähes täydellistä tuhoa. Tienvarret olivat täynnä kaatuneiden ruumiita ja ruuhkautunutta kuljetuskalustoa. Kuvaukset groteskeihin asentoihin vääntyneistä ruumiista levisivät ympäri maailmaa. Helvetti oli jäätynyt Raatteen tiellä, jolle jäi tuhansia kaatuneita puna-armeijan sotilaita.

Suomalaisten murskaavan voiton ansiosta Raatteen tiestä tuli osa kansallista mytologiaa.

Raatteen tie – Talvisodan sankaritarina on Mika Kuljun klassikkoteoksen uusi ja tuoreimmalla tutkimustiedolla täydennetty laitos.

Mika Kulju (s. 1969) on kirjoittanut pitkällä urallaan noin 30 tietokirjaa, joita on käännetty useille eri kielille. Kirjailijan uran ohella Kulju on työskennellyt pitkään journalistina sanomalehtien, television ja radion parissa sekä yritysviestinnän ammattilaisena.

SAATAVILLA MYÖS PAINETTUNA!