Varasto loppu

Ravinto - Uni - Liikunta

Merja Asikainen, Henri Tuomilehto

35,00 
ISBN

9789523212565

Kirjailija

Merja Asikainen, Henri Tuomilehto

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen, sidottu tai koteloitu

Julkaisukuukausi

joulukuu 2016

Sivumäärä

150

Paino 530 g
Mitat 208 × 178 × 20 mm

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Henri Tuomilehto on HJK:n, Jokereiden ja Suomen Olympiakomitean uniasiantuntija! Stressi väsyttää ja sairastuttaa, lihottaa ja vanhentaa. Stressireaktio käynnistyy aivoissa, mutta kehittyy kehossa. Kehon terve tasapaino järkkyy, kun stressireaktio sysää liikkeelle hormonien vyöryn. Stressi muuttaa hormonien ja hermoston toimintaa ja on siksi niin haitallista, koska hormonit ja hermosto säätelevät kehon kaikkia mekanismeja päästä varpaisiin. Onneksi apu on lähellä, ja arki tarjoaa tavat hormonierityksen tasaamiseen. Omaan oloonsa voi vaikuttaa, sillä kehon ja mielen tasapaino löytyvät ruokavalion, unen ja liikunnan avulla. Terveellisellä tavalla syöminen, nukkuminen ja liikkuminen tarjoavat ne käytännön keinot, joilla hormonit ja hermosto pidetään kunnossa.

Tämä kirja tarjoaa ravinnon, unen ja liikunnan käyttöohjeita, joilla hormonien hallitsematon vyöry tasapainottuu. Kun pitkittynyt stressireaktio hellittää, tasaantunut mieli ei enää virity ylikierroksille yhtä helposti. Pikaisen stressireaktion tarkoitus on puolustaa ja suojella, mutta pitkäaikainen stressi aiheuttaa vaurioita. Stressin pitkittyminen kehossa on salakavalaa, koska stressihermoston aktivoitumista ei aluksi huomaa eikä se tunnu miltään. Keho voi käydä kierroksilla, hormonit olla epätasapainossa ja hermosto ylivireessä, mutta oireita kuten päänsärkyä, unettomuutta, suoliston vaivoja tai ahdistusta ei välttämättä edes tunnista pitkittyneen stressin aiheuttamiksi. Stressiin voi huomaamattaan turtua. Vaikka ei tiedostaisikaan olevansa stressaantunut, stressi jatkaa tuhojen tekemistä elimistössä. Yli 70 prosenttia kaikista sairauksista arvioidaan olevan yhteydessä stressiin. Siksi pitkittyneen stressin ennakointi ja ehkäisy on merkittävä tekijä sairauksien ehkäisyssä. Parasta mahdollista terveydenhoitoa on estää pitkittyneen stressin kehittyminen ja taltuttaa stressireaktio heti alkuunsa.

Tämän kirja tarjoaa oivalluksia siitä, kuinka omilla valinnoilla on mahdollista viettää hyvää elämää ilman elimistöä kuormittavaa stressiä. Turha tyytyä lääkitsemään stressin aiheuttamia oireita, kun tehokkaampaa on taltuttaa stressi tavoilla, joiden ansiosta paitsi oireista, myös niiden aiheuttajasta pääsee eroon. Stressi uhkaa viedä voimavarat ja lamaannuttaa, mutta stressattu mieli ja keho voivat valita juuri ne itselle sopivimmat ja parhaiten toimivat tavat taltuttaa jo kehittynyt stressioireilu ja myös ehkäistä uusien stressireaktioiden kehittyminen. Tuloksia syntyy jo yllättävän pienillä muutoksilla arjen tottumuksiin. Lääketieteen tohtori, erikoislääkäri Henri Tuomilehto kohtaa päivittäin vastaanotollaan Oivauni Uniklinikalla stressipotilaita, joiden oireilu ilmenee muun muassa unihäiriöinä. Kansainvälisessä tutkimustyössä tiiviisti toimiva Tuomilehto on HJK:n, Jokereiden ja Suomen Olympiakomitean uniasiantuntija. Merja Asikainen on hyvinvointiin perehtynyt tietokirjailija.