Varastossa

Juuso Walden - urheilumies ja viimeinen patruuna

Kalle Virtapohja

38,00 
ISBN

9789523732964

Kirjailija

Kalle Virtapohja

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

elokuu 2021

Sivumäärä

300

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Viimeiseksi patruunaksi kutsuttu vuorineuvos Juuso Walden muistetaan, ja häneen liitetyt tarinat ja kaskut saavat meidät edelleen hyvälle tuulelle.

Viimeiseksi patruunaksi kutsuttu vuorineuvos Juuso Walden (1907-1972) johti Yhtyneet Paperitehtaat Osakeyhtiötä kolmen vuosikymmenen ajan. Hänestä tuli Suomen kaikkien aikojen merkittävin urheilumesenaatti, jonka perintö elää tehdaspaikkakuntien urheiluseurojen toiminnassa tänäkin päivänä. ”Vanha isä” muistetaan, ja häneen liitetyt tarinat ja kaskut saavat meidät edelleen hyvälle tuulelle.

Juuso Walden perusti Valkeakosken Hakan ja jalkapallon Suomen cupin. Hän kuului Helsingin olympiakisojen finanssitoimikuntaan ja johti Suomen Palloliittoa vuosikymmenen. Hänen johdollaan saatiin aikaan historiallinen neuvottelutulos, jonka perusteella Työväen Urheiluliiton seurat liittyivät uusina seuroina Suomen Palloliittoon.

Juuson aikaan Yhtyneet tunnettiin työnantajana, joka huolehti työntekijöidensä hyvinvoinnista. Tehdasurheilusta tuli Yhtyneiden Paperitehtaiden tavaramerkki. Yhtiö rakennutti puolisensataa urheilun suorituspaikkaa, ja yhtiötä lähellä oleville urheiluseuroille annettiin muutenkin merkittävää tukea. Yhtyneiden urheiluohjelma aloitettiin jo vuonna 1935 Juuso Waldenin isän kenraali Waldenin aikana, ja sitä jatkettiin niin kauan kuin Juuso oli yhtiön toimitusjohtajana eli vuoteen 1969 asti.

Isänmaallisen Juuso Waldenin sydämessä oli kaksi suurta asiaa, urheilu ja Englanti. Ne yhdistyivät ainutlaatuisella tavalla Reed-otteluissa, joita Yhtyneet kävi vuosina 1947-1962. Tässä kirjassa
kerrotaan ensimmäisen kerran muun muassa näiden maaotteluihin rinnastettavien Reed-otteluiden tarina.

Filosofian tohtori Kalle Virtapohja (s. 1962) on tietokirjailija, joka on kirjoittanut useita kirjoja urheiluhistoriasta ja urheilun suurmiehistä. Suomen Urheiluhistoriallisen seuran varapuheenjohtajana, kokeneena urheilujournalistina ja mediahistorioitsijana Virtapohja tuntee suomalaisen urheilun taustat.