Varastossa

Kalannahan jäljillä - Vesiemme unohdetut aarteet

Hanna Nore

58,00 
ISBN

9789523733848

Kirjailija

Hanna Nore

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

helmikuu 2023

Sivumäärä

224

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Tiesitkö, että kalaretken saaliista tai kalatiskin antimista voidaan tehdä paitsi ruokaa, myös kestävää, kaunista ja hajutonta nahkaa? Kalannahan jäljillä on kattava opas perinteisen mutta unholaan painuneen materiaalin työstämiseen.

Kalan nahan käytöllä on pitkä historia sekä Suomessa että maailmalla. Kalan osat, joita nykyään pidämme jätteenä, on osattu hyödyntää kokonaisvaltaisesti käsityömateriaalina suomuja ja jopa nikamia myöten.

Kirjan tavoitteena on palauttaa kalan nahan parkitsemisen taito nykyaikaan. Perkuujätteen sijaan käsillä onkin valtava määrä laadukasta materiaalia kiertotalouteen, käyttöesineiksi ja käsityötaiteeseen.

Kalannahan jäljillä esittelee selkein ohjein erilaisia perinneparkitustekniikoita, joilla lukija voi parkita kalan kuin kalan nahan kotioloissa. Turvalliset ja ekologiset parkitusaineet saadaan kokonaan kotimaisesta luonnosta. Työstäminen ei vaadi kalliita työvälineitä tai
erityisiä tiloja.

Kirjassa tutustutaan kotimaisen kalalajiston upeaan väri- ja kuviokirjoon aina jännittävästä mateen nahasta hopeisiin siikoihin ja täplikkäisiin taimeniin. Materiaaliksi käy jopa kotikokin keittiöstä tuttu kirjolohen selkämys.

Kalannahan jäljillä on perinneparkituksen perusteoksen Nahan jäljillä (Readme.fi, 2021) tekijän, perinnenahkurimestari
Hanna Noren käsialaa. Kemiönsaarelta kotoisin oleva Nore on käsityöläinen ja opettaja, joka parkitsee, luennoi, kouluttaa ja elvyttää
katoavaa käsityöperinnettä osaksi nykyhetkeä.