
Kulinaariset aikakirjat - Vihollisen kanssa ei aterioida eikä ystävää syödä
Eeropekka Rislakki
EAN | 9789524161008 |
---|---|
Julkaisupäivä | 29.09.2025 |
Kirjastoluokka | 68.2 |
Kirjailija | Eeropekka Rislakki |
Esittely
Eeropekka Rislakki (synt. 1956) tunnetaan pitkän linjan toimittajana, päätoimittajana sekä kulttuurin moniottelijana. Yksi hänen kiinnostuksen kohteistaan on ollut ruokakulttuuri ja ruokailukulttuuri sekä niiden takana oleva politiikka.
Kulinaariset aikakirjat – Vihollisen kanssa ei aterioida eikä ystävää syödä on kokoelma kolumneja ja kiistakirjoituksia
useammalta vuosikymmeneltä Rislakin 1980-luvulla perustamasta City-lehdestä lähtien ruokakulttuuriin keskittyvän Viisi Tähteä -verkkomedian artikkeleihin sekä täysin uusiin teksteihin.
Rislakin poikkeukselliset näkökulmat kutsuvat lukijan ravistelemaan käsityksiään ruoasta ja sen monista merkityksistä. Yllättävät seikat vaikuttavat suomalaiseen ruokapöytään.
Mistä ruokakulttuuri syntyy? Se on kaikkien ruokaan ja juomaan liittyvien osatekijöiden summa – maanviljelystä fossiilisten lannoitteiden käyttöön ja elintarviketeollisuuteen, villiruoasta lisäaineisiin, pikaruoasta markettien 20-metriseen maitotuotehyllyyn,
kouluruokailusta huippuravintolaan, keinolihasta ruokaturvallisuuteen, teollisesta ruoasta käsityöläisyyteen, ylipainosta vegaaneihin, lähiruoasta ravitsemussuosituksiin, eläinten oikeuksista hiilinieluihin, ruokapornosta terveysintoiluun, yksin syömisestä
juhlapöytiin sekä muun muassa alkoholipolitiikasta huoltovarmuuteen ja jokaisenoikeuteen.
Ruoka on kulttuuria, kun sitä kasvatetaan, kun sitä valmistetaan, kun sitä syödään ja kun se on juhlan sekä oman identiteettimme vertauskuva.
Tämä kirja vastaa tiedonnälkään ja avaa ruokapöydän ihmeellisen maailman. Rislakki ei luo ajallemme tyypillistä vastakkainasettelua, mikä on meille terveellistä tai haitallista, vaan hän keskittyy siihen, mikä on kiinnostavaa.