Varastossa

Martti Kuusela − Pallopoikana maailmalla

Erkko Meri, Martti Kuusela

36,00 
ISBN

9789523734340

Kirjailija

Erkko Meri, Martti Kuusela

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

syyskuu 2022

Sivumäärä

400

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Kuinka Martti Kuuselasta tuli kansainvälisesti kokenein suomalainen jalkapallovalmentaja? Millaista oli työskennellä valmentajana eri kulttuureissa? Mitä vuodet maailmalla opettivat ?

Tuhansien tarinoiden ”jalkapalloprofessori” Martti Kuusela nousi nuorena valmentajana Suomen huipulle, vei A-maajoukkueen MM-kisojen porteille ja työskenteli lähes 30 vuotta kestäneen valmennusuransa aikana peräti kuudessa eri maassa. Valmentajana hän pääsi kokemaan sekä auringonpaistetta että kivisadetta.

”Fanit eivät olleet lainkaan tyytyväisiä tasapeliin heikompaa vastustajaa vastaan. Piru oli irti. Pelin jälkeen he yrittivät ”murtautua” pukuhuoneeseemme, joka oli paksun kivimuurin takana. Jotkut kannattajista kokeilivat betonin kestävyyttä jopa lekoilla. Poliisitkaan eivät häirinneet heitä. Soitin kotiin ja kerroin, että palaverissa saattaa vähän kestää.”

Kuuselasta piti ensin tulla urheilutoimittaja ja myöhemmin diplomaatti, mutta suoritettuaan ensimmäisenä suomalaisena valmentajatutkinnon Saksan Kölnissä valmennusuralta ei ollut enää paluuta. Ulkomailla ”hiihtovalmentajaksi” haukuttu ja pilapiirroksiin päätynyt Kuusela johdatti vuonna 1993 Kispest Honvédin Unkarin mestariksi, mikä on edelleen merkittävin suomalaisen jalkapallovalmentajan saavutus ulkomailla.

Kuinka Martti Kuuselasta tuli kansainvälisesti kokenein suomalainen jalkapallovalmentaja? Millaista oli työskennellä valmentajana eri kulttuureissa? Mitä vuodet maailmalla opettivat ? Mestarivalmentaja kertoo uransa värikkäistä vaiheista, ikimuistoisista tapahtumista sekä matkan varrella kohtaamistaan ihmisistä. Tarinoissa kulkevat mukana esimerkiksi Vesa-Matti Loiri, Sir Alex Ferguson, Bobby Robson, Atik Ismail, Markku Kanerva, Matti Ahde, Jari Litmanen, Kevin Keegan, Ferenc Puskás, Pelé, Kai Pahlman sekä moni muu.

Valmentajana kaiken nähnyt Kuusela avaa valmennus- ja johtamisfilosofiaansa sekä oppejaan ja muistojaan niin Suomesta, Tanskasta, Belgiasta, Unkarista, Kreikasta kuin Kyprokselta. Samalla teos piirtää kuvaa suomalaisen jalkapallon kehityksestä vuosikymmenten saatossa.

Oman äänensä saavat kuuluviin myös Kuuselan kanssa toimineet pelaajat, valmentajat ja muut henkilöt.

Martti Kuusela – Pallopoikana maailmalla kuljettaa lukijan Rovaniemen keskuskentältä futismaailman suurimmille stadioneille, voiton ja tappion hetkiin sekä kentille ja kulisseihin maapallon eri kolkissa.