Varastossa

Päijänne - Koko tarina

Arto Kantola

38,00 
ISBN

9789523734432

Kirjailija

Arto Kantola

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

maaliskuu 2023

Sivumäärä

228

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Päijänne nousee voimakkaasti esiin keväällä ilmestyvässä Päijänne – Koko tarina -teoksessa. Kirja kertoo Suomen toiseksi suurimman, mutta ehdottomasti tärkeimmän järven tarinan monin eri tavoin.

Kirjan monista teemoista mainittakoon Päijänteen synty miljoonien vuosien maankohoamisen vuoksi, järven erottuminen muista eteläisen Suomen järvistä, Salpausselkien syntyminen, Vääksyn, Kalkkisten ja Keiteleen kanavien rakentamiset, tukinuitto Päijänteen rannoilta Kymijoen sahoille ja laivaliikenne Jyväskylän, Heinolan ja Lahden välillä, Pulkkilanharjun löytyminen ja Päijännetunnelin rakentaminen Asikkalanselältä pää-kaupunkiseudulle.

Päijänteen alueen asutuksen muodostuminen tuodaan esiin muun muassa kalliomaalausten ja muinaisesinelöytöjen avulla. Järven rannoilla ja sen runsaasta kahdestatuhannesta saaresta suurimmissa on asuttu tuhansia vuosia. Nyt monet niistä ovat maamme suosituimpia vapaa-ajanviettopaikkoja.

Kirjassa on paljon ennen julkaisematonta tietoa Päijänteen nimistöstä. Vielä tuhat vuotta sitten laajalti Etelä-Suomea myöten asuneet saamelaiset antoivat nimet monille paikoille. Sysmä, Hartola ja Hollola saavat kirjassa selityksen, samoin muun muassa Asikkalan Ania ja Kalkkinen.

Päijänteeseen liittyvät merkkihenkilöt tuodaan esiin. Lauri Rapala perusti uistintehtaan, joka on laajentunut maailmanlaajuiseksi konserniksi, Koreakoivun erakko Toivo Pylväläinen kehitti ensimmäiset oikean kalan tavoin uivat uistimet. Sysmän eläinlääkäri Yrjö Kokko pelasti sukupuuton partaalle metsästetyn suomenjoutsenen, ja sysmäläissyntyinen Olavi Ilmen, sittemmin Olavi Virta, lauloi itsensä suomalaisten sydämiin. Helsinkiläinen asianajaja, sittemmin ministeri Heikki Ritavuori löysi Pulkkilanharjun ja käynnisti tapahtumaketjun, joka johti Päijänteen kansallispuiston perustamiseen.

Tulossa on monipuolinen ja värikäs kirja, joka käy sekä tietoteokseksi että selailtavaksi. Se on mainio lahjakirja Päijänteen vaikutuspiirissä oleville asukkaille, vapaa-ajanasukkaille ja tietysti Päijänteen vettä juoville.

Kirjan toimittaja Arto Kantola on kokenut ja monipuolinen journalisti ja kirjantekijä, joka on toimittanut useita historia- ja kyläkirjoja ja muistelmateoksia.