Varastossa

Puukon historia

Anssi Ruusuvuori

79,00 
ISBN

9789523732247

Kirjailija

Anssi Ruusuvuori

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

joulukuu 2020

Sivumäärä

704

Paino 3290 g
Mitat 287 × 252 × 44 mm

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi aikoinaan valittu Puukon Historia on laajin ja perusteellisin puukon alkuperää ja erilaisia puukkomalleja käsittelevä teos. Kirjaa varten on tutkittu mm. koko Kansallismuseon mittava, yli 150 vuoden aikana kerätty puukkokokoelma, sekä keskeinen osa museon esihistoriallisten veitsien, puukkojen ja väkipuukkojen kokoelmista.

Teos sisältää lukuisten korkealuokkaisten kuvien ohella huomattavan määrän uutta puukkotietoutta, joka perustuu tutkittujen puukkojen tarkkaan analysointiin, osin ennen tuntemattomiin kirjallisiin lähteisiin, sekä viimeisimpiin tieteellisiin tutkimuksiin. Kirjassa esitellään mm. uusi puukkojen luokitusjärjestelmä, useita aiemmin tuntemattomia puukkomalleja ja puukonvalmistajia, sekä kriittinen analyysi aiemmista puukon kehitykseen liittyvistä teorioista. Mukana on myös puukon historiallisia taustoja valottava katsaus Suomen kulttuuri- ja taidehistoriaan sekä eurooppalaisten teräaseiden ja terästyyppien varhaishistoriaan. Kirjan tarkoitus on lopuksi palvella myös lukuisia uusia puukontekijöitämme.

Kuvien ja materiaali- ja mitoitustietojen avulla tekijä voi mm. tarkistaa erilaisten puukkomallien teknisiä ja esteettisiä ominaisuuksia, tai halutessaan valmistaa tietystä mallista jopa tarkan kopion. Teos sisältää yli 2000 ennen julkaisematonta värikuvaa.

Anssi Ruusuvuori (s. 1963) on Piikkiössä asuva arkkitehti, tietokirjailija ja puukkoseppämestari. Hän on kirjoitustyönsä ohella toiminut mm. Fiskarsin puukonrakennuksen SM-kilpailujen tuomaristossa 2008–2012, Suomen ensimmäisten puukkoseppämestarikoulutusten luennoitsijana ja arvioijana 2009/2018, sekä kansainvälisen Helsinki Knife Shown näyttelyvastaavana 2015–2019. Suomen veitsentekijöiden killan varapuheenjohtajana toimiva Ruusuvuori on valmistanut puukkoja vuodesta 1993 alkaen, ja voittanut töillään useita kulta-, hopea- ja pronssimitaleja Fiskarsin SM-kilpailuissa. Hän on vuosien saatossa kerännyt myös merkittävän historiallisten puukkojen kokoelman, jonka eri osioita on asetettu näytteille monissa tapahtumissa.

Vuonna 2011 Ruusuvuori sai puukkokulttuurin edistämisestä kotikuntansa Kaarinan kulttuuripalkinnon, ja vuonna 2015 Suomen Puukkoseura ry valitsi hänet vuoden puukkosepäksi.