Varastossa

Suomi & Venäjä - koko tarina

Arvo Tuominen

38,00 
ISBN

9789523730502

Kirjailija

Arvo Tuominen

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

lokakuu 2020

Sivumäärä

300

Paino 660 g
Mitat 206 × 149 × 29 mm

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Suomi ja Venäjä – koko tarina -kirja kertoo tuhat-vuotisesta suhteesta, jolle on ominaista maiden välillä kulkeva hyvin jyrkkä kulttuuriraja. Kirjoittaja vertaakin sitä tietokoneiden eri käyttöjärjestelmiin, jotka eivät kommunikoi keskenään.

Vauhtia otetaan jo Novgorodin ja Ruotsin suhteesta ja tarkastellaan Suomen asemaa Saksan ja Venäjän välissä sekä kuljetaan ns. suomettumisen kautta EU-aikaan. Uusin geenitutkimus tuo oman mielenkiintoisen sävynsä soppaan.Kirja johdattelee lukijaa kuin elokuvan päähenkilö kohtauksesta toiseen. Tuhatvuotiseen historiaan mahtuu lukuisia kertomuksia merkillisistä ihmiskohtaloista. Sulattelemalla suomalaisista ja venäläisistä lähteistä olevaa materiaalia yhteen kirjoittaja luo vallitsevin käsityksiin uusia mielenkiintoisia näkökulmia. Tuominen porautuu aiheeseensa ironisella otteella, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Kirjan ilmestymisvuonna 2020 tulee kuluneeksi 100 vuotta Tarton rauhasta. Sodista on kirjoitettu vaikka kuinka paljon, mutta tämä kirja kertoo solmituista rauhoista, rauhanprosesseista ja näin syntyneistä rajoista. Kirjassa käydään läpi Pähkinäsaaren, Täyssinän, Stolbovan, Uudenkaupungin, Turun, Haminan, Tarton, Moskovan ja Pariisin neuvotteluprosessit ja tulokset. Ja tietysti Aleksanteri I:n ja Napoleonin sekä Stalinin ja Hitlerin diilit Euroopan jakamisesta, jolloin Suomi oli vain pelikortti isoisten pöydässä.

Arvo Tuominen on tullut rajan molemmin puolin tunnetuksi Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa käsittelevistä dokumenttielokuvista ja kirjoista. Hän on kulkenut Venäjällä Kaliningradista Vladivostokiin ja Sotšista Jamalin niemimaalle. Lisäksi Tuominen on verkostoitunut Venäjällä poikkeuksellisen hyvin tuntien maan koko kirjon baarien miehistä Putinin lähipiiriin. Pyrkimyksistään historialliseen totuuteen Vladimir Putin on myöntänyt Tuomiselle Ystävyyden mitalin, joka on korkein ulkomaalaiselle myönnettävä venäläinen kunnianosoitus.