Varastossa

Suuri puutarhakirja

Heli Plattonen

38,00 
ISBN

9789523737266

Kirjailija

Heli Plattonen

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

helmikuu 2024

Sivumäärä

300

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Puutarhan helppohoitoisuus on lähes kaikkien, usein jopa intohimoisten puutarhaharrastajien, toiveena. Tässä kirjassa etsitäänkin keinoja helpottaa puutarhanhoitoa, tuottaen kuitenkin runsasta ja terveellistä luonnonmukaista satoa sekä myös silmänruokaa.

Helpossa puutarhassa hyödynnetään kasvien oikeaa sijoittelua, maanpeitekasveja, katteita, tehdään monivuotisia sekakasvustoja ja harjoitetaan pysyvää penkkiviljelyä.

Toinen kirjan painopiste on puutarhan muokkaaminen monimuotoisemmaksi eli paremmaksi elinympäristöksi laajalle eliökirjolle niin maan päällä kuin sen allakin.

Monimuotoisessa puutarhassa myös kasvit viihtyvät ja voivat hyvin. Lisäksi se sitoo runsaasti hiiltä. Myös suurikokoisempien eläinten houkuttelemiseen puutarhaan ja monimuotoisuutta lisäävien niittyjen sekä ketojen perustamiseen etsitään keinoja. Näin pystyt ehkäisemään sekä luontokatoa että ilmastonmuutosta omalta osaltasi.

Maanparannusta käsitellään tässä kirjassa laajasti, sillä se on ratkaisevan olennaista sekä helppohoitoisuuden, kasvien hyvinvoinnin, että monimuotoisuuden kannalta. Maan rakenteen tärkeyttä ja myös sen sisältämää elämää tarkastellaan, sillä maa on hyvää ja viljavaa vain, jos sen maaperäeliöt ja sienijuuret voivat hyvin. Näiden olosuhteita parantavat erityisesti maahan lisättävät eloperäiset ainekset. Tämän takia kompostointikin käsitellään perusteellisesti.

Kasvien tarvitsemia hoitotoimenpiteitä, kuten kastelu, lannoitus, leikkaus, rikkakasvi- ja tuholaistorjunta sekä suojaaminen, käydään läpi. Myös kasvien lisäämiseen ja ostamiseen sekä istuttamiseen perehdytään. Uusia vihannes- ja perennamaitakin opetellaan perustamaan helpolla tavalla.

Loppupuolella esitellään eri puutarhakasviryhmiin kuuluvia lajeja, yksivuotiset ja monivuotiset kukat ja yrtit, köynnökset, pensaat ja puut. Mukaan on otettu vain helppohoitoisia ja kestäviä lajeja.

Kirja sopii vasta puutarhanhoitoa aloittelevillekin, mutta myös kokeneet harrastajat löytävät sivuilta varmasti uutta asiaa.

Heli Plattonen on koulutukseltaan sekä biologi (kasvitiede) että puutarhuri.