Tulossa

Tuntematon Paavo Nurmi

Kalle Virtapohja

38,00 
ISBN

9789523737365

Kirjailija

Kalle Virtapohja

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

helmikuu 2024

Sivumäärä

304

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Helsinki on rakennettu Suomen pääkaupungiksi, mutta yllättäen kaupungin rakentajat ovat jääneet varjoon, kun kaupungin tai Suomen historiaa on
kirjoitettu. Tämän kirjan päähenkilönä yksi näistä tuntemattomista rakentajista, Paavo Johannes Nurmi.

Kansainvälisesti juhlittu urheilusankari, 9-kertainen olympiavoittaja, asettui elämään tavallista elämää muutettuaan Turusta Helsinkiin ja ryhdyttyään grynderirakentajaksi.

Nurmen rakennustarinassa on klassisen tarinarakenteen mukaisesti kolme vaihetta, alku, keskikohta ja loppu. Hänen ensimmäiset kerrostalonsa nousivat jo 1930-luvulla, mutta Neuvostoliiton brutaali hyökkäys syksyllä 1939 katkaisi rakennustyöt dramaattisesti moneksi vuodeksi. Sotien jälkeen Nurmi ryhtyi jälleen palkkaamaan rakennusmiehiä ja -naisia, ja taloja alkoi kohota muun muassa idylliseen Lauttasaareen.

Tietokirjailija, FT Kalle Virtapohja (s. 1962) on tutkinut vuosien ajan Paavo Nurmea ja hänen merkitystään Suomen historiassa. Hän on tehnyt aikaisemmin kirjoja mm. presidentti Urho Kekkosesta, vuorineuvos Juuso Waldenista, urheiluprofessori Lauri Pihkalasta ja hiihtäjä Iivo Niskasesta.