Varastossa

Tuntematon Rokka alias Viljam Pylkäs

Petri Sarjanen

38,00 
ISBN

9789523737945

Kirjailija

Petri Sarjanen

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

kesäkuu 2024

Sivumäärä

198

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Antti Rokan hahmo on eräs Tuntemattoman sotilaan vaikuttavimmista ja rakastetuimmista persoonallisuuksista.

Toisin kuin monilla Tuntemattoman sotilaan päähenkilöistä, Rokalla on selkeä ja kiistaton esikuva: Viljam Pylkäs, pienviljelijä Sakkolasta, Haparoisten kylästä. Kuten Rokkakin, Pylkäs oli oma-aloitteinen ja tappavan tehokas sotilas, joka ei kunnioittanut vihollista sen enempää kuin omia herrojakan. Antamissaan haastatteluissa Väinö Linna totesi useasti, että Pylkkään olisi kuulunut saada Mannerheim-risti. Vaikka Linna oli varsin uskollinen Pylkkään todellisille elämänvaiheille, paljon jää kuitenkin kertomatta.

Tuntematon Rokka käy seikkaperäisesti läpi nuovaiheet. Talvisodassa Pylkäs otti mittaa vihollisesta kirjaimellisesti kotipihoillaan taistelleen Er.P 6:n pahasti harvenneissa riveissä, jatkosodassa Jalkaväkirykmentti 8:n I pataljoonan konekiväärikomppaniassa. Pylkkään rinnalla taistelee tietysti tutut sankarit, tällä kertaa oikeilla nimillään. Mukana seuraa myös alikersantti Linna, komppanian likaisin mies, purnaten, mutta alati muistiinpanoja tehden.

Kirja keskittyy sota-ajan tapahtumiin, mutta myös Pylkkään perheen raskas evakkotaival piirtyy kirjoittajan kynästä. Jokaisella on mielikuvansa Antti Rokasta. Mutta millainen mies kätkeytyi elokuvistakin tutun naamion taakse?