Varastossa

Valko-Venäjä - Vaiettu historia

Toni Stenström

38,00 
ISBN

9789523735866

Kirjailija

Toni Stenström

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

helmikuu 2023

Sivumäärä

228

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Valko-Venäjä – vaiettu historia (2023) on ensimmäinen kronologisesti etenevä suomenkielinen teos Valko-Venäjän menneisyydestä ja lähihistoriasta. Teos esittelee lukijalle maan keskeiset kehitysvaiheet keskiajalta nykypäivään ja jakaa näkemyksiä maan tulevaisuudesta. Valko-Venäjän merkitys Euroopan turvallisuudelle on kasvanut viime vuosi-en aikana paljon ja sen näkyvyys mediassa on lisääntynyt, mutta maan historia ja identiteetti ovat jääneet yhä kysymysmerkeiksi suurelle yleisölle. Valkovenäläisten omasta historiasta on myös tietoisesti vaiettu maan eri hallitsijoiden toimesta.

Viime vuosien stereotypiat Valko-Venäjästä ovat liittyneet vahvasti maan diktatuuriseen hallintoon, Neuvostoliiton perintöön ja maan läheisiin yhteyksiin Venäjään. Historiikin tarkoituksena on osoittaa Valko-Venäjän historian edenneen silti yleiseurooppalaisten kehitysvaiheiden mukaisesti ja jakaneen yhteisiä ajanjaksoja erityisesti Puolan ja Liettuan kanssa. Maahan kohdistuneet venäläistämistoimet ja maan leimaaminen ”Venäjän pikkuveljeksi” ovat olleet osa määrätietoista imperialistista politiikkaa, jolla Valko-Venäjää on loitonnettu maan eurooppalaisesta viitekehyksestä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja ukrainalaisten taistelu omasta identiteetistään täyttivät kansainväliset uutis-otsikot vuoden 2022 aikana. Valko-Venäjä tuki sodassa virallisesti Venäjää, mutta satoja valkovenäläisiä vapaaehtoisia värväytyi siitä huolimatta Ukrainan armeijan riveihin. Samaan aikaan valkovenäläinen oppositio järjestäytyi Puolassa ja Liettuassa ja maiden väliselle rajalle nousi betoninen muuri. Onko Valko-Venäjän kohtalona jäädä Venäjän valtapolitiikan jatkeeksi ja eristäytyä Euroopasta, vai voiko se palauttaa vielä historiallisen yhteytensä Puolaan ja Liettuaan? Miten valkovenäläiset ovat itse määritelleet identiteettiään? Ja mihin maan kansainväliset suhteet ovat rakentuneet vuosisatojen varrella?