Tulossa

Vesimies

Petteri Saario

38,00 
ISBN

9789523737242

Kirjailija

Petteri Saario

Kustantaja

Readme.fi

Sidosasu

Kovakantinen

Julkaisukuukausi

huhtikuu 2025

Sivumäärä

200

Avaa kansikuva painoa varten

Esittely

Petteri Saarion dokumentit ovat keränneet kymmeniä miljoonia katsojia – nyt Petteri kertoo suhteestaan veden valtakuntaan!

”Kun aloin kuvata pohjoista luontoa ja tehdä siitä riippuvaisista elämänmuodoista dokumentteja, minulla ei ollut erityistä tarkoitusta perehtyä nimenomaan vesiluontoon. Luonnosta ammentava dokumentaristi ei kuitenkaan pysty vettä välttämään, ainakaan Suomessa. En ole kyllä yrittänytkään.”

Isoisäksi tullut Petteri Saario huomaa hämmästyksekseen tehneensä työuransa aikana lähes neljääkymmentä dokumenttielokuvaa ja TV-dokumenttia, joissa vesiluonto ja siitä ammentavat ihmiset ja elämäntavat ovat keskeinen osa tarinaa. Hän ei ole laskenut, kuinka kauan on vetten äärellä ja vesillä kulkenut. Vuosia joka tapauksessa. ”En silti ole ikinä kyllästynyt tai saanut tarpeekseni, en edes silloin, kun veden luonto on koetellut ja miltei hukuttanut.”

Ei siis liene kovin yllättävää, että Saarion kolmannen kirjankin aiheeksi on valikoitunut tuo väritön, mauton ja hieman tylsän oloinen neste, vesi, joka on samalla kertaa sekä aivan arkista että hyvin pyhää – ja joka muodostaa juuri Suomelle tunnusomaisia tuhansien lajien kiehtovia elinympäristöjä.

Saario kertoo järvistä ja joista, merestä sekä suurista pienistä vesistä: vesiluonnon hermostosta. Hän tunnustelee varovasti veden pyhyyttäkin, samalla kun tapailee sen luontoa ja olemusta.

Dokumentaristi pohtii veden elintärkeää merkitystä ennen ja nyt, kurkottaen hieman myös tulevaisuuteen, jota uhkaavat yhtä aikaa korventava kuivuus ja hukuttavat tulvat. Puheenvuoron saavat myös ihmiset, joita Saario on vuosikymmenten saatossa tavannut vesillä ja vetten äärellä. Heistä jokaisella on erityinen suhde vesiluontoon.

”Yhdessä me kaikki muodostamme vetten kansan.”

Kirjansa hän omistaa lapsenlapselleen Lilithille: ”Tiesitkö, että olet oikeasti vedenneito? Kaksi kolmasosaa sinusta on vettä. Tai ainakin oli, kun synnyit. Vaikka me miehet olemme keskimäärin vetisempiä kuin naiset, luulen, että sinussa vettä on silti enemmän kuin minussa. Ihminen nimittäin kuivuu vanhetessaan.”

Petteri Saario on ohjannut ja kuvannut lukuisia ihmisen ja luonnon suhteesta kertovia dokumenttielokuvia ja -sarjoja. Dokumentit ovat keränneet kymmeniä miljoonia katsojia ja niitä on palkittu useilla merkittävillä koti- ja ulkomaisilla festivaaleilla.

Saario on toiminut myös mm. ympäristötoimittajana ja luontojärjestön pääsihteerinä. Hän on aiemmin tehnyt kaksi kirjaa: Luonnon lumo sekä Rakkauskirjeitä luonnolle, joista jälkimmäisen yhdessä Minna Jakosuon ja Meeri Koutaniemen kanssa. Parhaillaan Saario työstää ulkoluodoille sijoittuvaa Ankarista ankarin -dokumenttielokuvaa.

”Olen vuosikymmenten saatossa muuttunut vesimieheksi, vaikka horoskoopiltani olen edelleen skorpioni. Tänäkin aamuna aloitin päiväni juoksemalla nakuna järveen. Annoin viileän veden silittää yön jäljiltä kömpelönkankeaa vartaloani. Kun nousin vedestä, olin uudelleensyntynyt.”